keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Oppilaiden omat laitteet

Eräällä toisella kurssilla nousi tällä viikolla keskustelun aiheeksi se, uskaltaisinko opettajana ottaa käyttöön oppilaiden omia laitteita tunneilla. Oppilaiden tvt-laitteet ovat monesti huomattavasti koulun varustelutasoa edellä ja näin ollen niiden käyttäminen olisikin perusteltua ajankohtaisuutensa ja yleisyytensä vuoksi.

Kysymyksen kuultani spontaani reaktioni siihen oli, että ei missään nimessä. Entä jos jokin laite hajoaa tunnilla lapsen tai hänen kaverinsa käytössä? Kyllä silloin vanhemmat riemastuisivat. Tai entä jos kaikilla oppilailla ei ole niin hienoja laitteita? Syntyykö siitä eriarvoista kohtelua tai jopa kiusaamista? En ollut ainoa mietteissäni, sillä samoja argumenttejä nousi myös luennolla muiden opiskelijoiden suista. Kuitenkin vastapuolen edsutajakin löytyi. Voihan vanhemmilta kysyä toimintaan luvan jolloin vastuu laitteista ei enää kaadu opettajan niskaan. Luennolla todettiin myös se, että elämä on eriarvoista ja kaikilla ei mitenkään voi olla saman tasoisia laitteita taskussaan.

Olisi tietenkin hyvä, että oppilaille opetettaisiin, kuinka heidän omia älypuhelimiaan voi hyödyntää monipuolisesti opiskelussa mutta noudattaako tämä koulun tasavertaisuus periaatetta. Kinkkinen kysymys. Odotan innolla alkavaa kuvaamataidon kurssia, jossa kokeilemme kuulemma videoiden ja animaatioiden kuvaamista ihan tavallisilla laitteilla (esim kännykkä). Toivottavasti siis tuo kurssi tuo lisää pohjaa tähän  pohdintaan oppilaiden omien laitteiden käytöstä opetuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti